Herman Goossens wil strenge maatregelen voor reis naar buitenland: "Anders besmetten ze zich daar en betalen wij de prijs"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Professor Herman Goossens pleit voor Europees overleg over het openen van de grenzen en over het nemen van maatregelen, zodat reizigers niet terugkeren met het coronavirus.

N-VA-politici Zuhal Demir en Jan Jambon willen dat mensen met een tweede verblijf daar zo snel mogelijk heen mogen. Nu is dat nog verboden door de maatregelen om het coronavirus af te remmen.

Herman Goossens, microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, denkt dat die versoepeling er wel veilig kan komen. "Ik denk dat men enkele weken geleden ongerust was dat er een massale toeloop zou ontstaan, maar nu is het onder controle. Als men bij wijze van spreken van de ene bubbel naar de andere gaat en men zich aan de afspraken en aan de maatregelen houdt, dan denk ik niet dat er een groot probleem is", zei hij op VTM.

Vakantie

Kunnen we deze zomer op vakantie naar het buitenland, dat is de hamvraag. Goossens zei daarover: "Het kan alleen wanneer er maatregelen worden genomen. Het kan niet meer zoals in het verleden. We weten dat het virus zich voornamelijk verspreidt wanneer mensen heel dicht bij elkaar staan of zitten. Alle evenementen met veel volk vormen een gevaar voor besmetting. Dus als de grenzen opengaan, zullen er echt wel strenge maatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat er minder verspreiding kan gebeuren."

Goossens pleit ook voor Europees overleg: "Wanneer mensen naar Spanje gaan en zich begeven op de stranden waar heel veel volk zit, of ze gaan naar een café of een restaurant en ze besmetten zich, dan betalen wij daarvoor achteraf de prijs. Er moet overleg zijn, zodat we weten dat er correcte maatregelen worden genomen."