Belangrijk cijfer is gestegen, moet we ons zorgen maken? Steven Van Gucht geeft helder antwoord

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De verschillende corona-cijfers gaan de jongste tijd in dalende lijn, maar één getal is lichtjes gestegen: de zogenaamde R-waarde.

Die R-waarde staat voor het reproductiecijfer: hoeveel personen een coronapatiënt op zijn beurt besmet. Deze waarde is nu gestegen tot 0,86, terwijl 1 als cruciale grens wordt beschouwd.

"Die R-waarde is nog altijd kleiner dan 1. Dat betekent dat de epidemie nog altijd aan het krimpen is", zei viroloog Steven Van Gucht op VTM. "De R-waarde is misschien een klein beetje hoger dan enkele weken geleden, maar dat komt wellicht omdat we in de staart van de epidemie zitten en in die staart gaat alles wat trager naar beneden. Dat verklaart ook waarom de R-waarde een beetje gestegen is."

"Op zich is het nog altijd zeer positief dat de R-waarde kleiner dan 1 is. Ook de andere parameters tonen een dalende trend; het aantal nieuwe besmettingen, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, het aantal overlijdens... overal zien we een dalende trend en dat is positief", aldus de viroloog.