Steven Van Gucht ergert zich aan wat sommigen doen: "Het is geen menukaart waar je uit kan kiezen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Het aantal nieuwe besmettingen met COVID-19 in België blijft schommelen tussen de 200 en 300 per dag. Steven Van Gucht hamert erop dat het virus nog steeds circuleert.

Afgelopen zondag werden 250 nieuwe gevallen gerapporteerd. Er waren de voorbije 24 uur 27 nieuwe ziekenhuisopnames, en 32 mensen zijn overleden aan het coronavirus.

"We bevinden ons in de staart van de epidemie en de cijfers evolueren gunstig. We zien nog steeds een dalende trend in zowat alle parameters. Dat is positief, maar dat betekent niet dat de risico's verdwenen zijn. We hebben meer contact met elkaar, we verplaatsen ons veel vaker en het virus circuleert nog steeds. De kans op besmetting blijft reëel.

De vijf basisprincipes (zie hieronder) blijven gelden. "Dat is geen menukaart waar je uit kan kiezen. Het is niet zo dat je drie principes kan volgen en twee andere niet, omdat dat beter uitkomt. Ze zijn alle vijf belangrijk en we moeten ze alle vijf consequent toepassen. Het is een 'en'-verhaal, geen 'of'-verhaal", benadrukt Van Gucht.

  • Blijf thuis als u ziek bent
  • Was regelmatig uw handen
  • Draag een mondmasker op drukke plaatsen en op het openbaar vervoer
  • Vermijd onnodig contact met anderen, blijf in uw bubbel
  • Respecteer de afstand van anderhalve meter