Angstaanjagende aanslag op de longen: "Coronavirus richt veel meer schade aan dan gewoon griepvirus"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Onderzoekers van de KU Leuven hebben in samenwerking met collega's uit Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten een belangrijke verandering in de bloedvaten van de longen ontdekt bij COVID-19-patiënten.

De onderzoekers bestudeerden de aantasting van het netwerk van bloedvaten in de longen van COVID-19-patiënten. Ze vergeleken die bevindingen met de veranderingen die een gewoon griepvirus (influenza) veroorzaakt. Nu blijkt dat het coronavirus veel meer schade aanricht dan een gewoon griepvirus.

"Bij COVID-19 waren er in de longen heel duidelijke en unieke bloedvatafwijkingen. De kleinste bloedvaten van de longen (de capillairen) waren ernstig beschadigd en bevatten veel bloedklonters. Het virus had ook de wanden van die bloedvaatjes aangetast. Bij een gewoon griepvirus waren er veel minder bloedvatafwijkingen in de longen", klinkt het in een persbericht.

Ontsteking

Verder ontdekten de onderzoekers dat zich door COVID-19 talloze nieuwe bloedvaten vormden. Daarnaast bleek dat het virus een specifiek soort ontstekingsproces veroorzaakt in de longen, verschillend van de ontsteking door een gewoon griepvirus.