Prof Van Damme geeft gouden raad: "Als we dat doen, geven we het virus weinig kans"

door: STS
Afbeelding bron: VTM
Epidemioloog Pierre Van Damme denkt dat de grootte van onze contactbubbels niet zo belangrijk is. Zolang we ons maar houden aan enkele maatregelen, kan er volgens hem veel.

Iedereen smacht naar grotere contactbubbels (momenteel zijn slechts vier contacten toegestaan) en de verwachting is dat de Veiligheidsraad vandaag groen licht geeft voor een uitbreiding.

"Ik verwacht dat de bubbel open zal gaan en dat mensen de verantwoordelijkheid gaan krijgen. Het is niet zozeer het aantal dat belangrijk is, maar wel de afstand die je kan bewaren", zei de professor tegen VTM.

"Of het nu 10, 11 of 12 man zijn, doe dat vooral met gezond verstand en hou rekening met de handhygiëne en de afstand ten opzichte van elkaar. Als we dat doen, geven we het virus weinig kans."

Horeca

"Ik denk dat we met de huidige cijfers klaar zijn om de horeca vanaf maandag te heropenen. Dat is het resultaat van een gigantische inspanning van de hele bevolking. Daardoor kunnen we nu naar een nieuwe fase gaan, waarin veel mogelijk is, maar ook niet alles. Dat zal een evenwichtsoefening worden", aldus Van Damme.