Maggie De Block verklapt versoepelingen: "Zoveel mensen mag je nu zien"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft nog voor de persconferentie al bekendgemaakt dat het aantal contacten dat we mogen hebben, uitgebreid wordt.

Waar we door het coronavirus tot dusver slechts vier personen buiten het gezin mochten zien, zullen er dat vanaf 8 juni tien worden. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist en werd door minister De Block bevestigd aan VTM.

Even werd gedacht dat het systeem van de bubbels overboord gegooid zou worden, maar dat blijkt niet het geval. Verder is het de bedoeling dat die tien personen die we mogen zien, altijd dezelfde zijn gedurende één week. Per week kan iedereen zijn groep van tien dus veranderen. Een activiteit mag met maximaal tien personen gedaan worden, kinderen inbegrepen.

Horeca

"We kunnen terug een pint gaan drinken", kondigde De Block meteen ook de heropening van de horeca aan. Horecazaken mogen tot 01.00 uur 's nachts openblijven. Nachtwinkels hoeven niet langer om 22.00 uur te sluiten, ook voor hen geldt een sluitingsuur van 01.00 uur. Casino's en receptiezalen moeten nog wachten tot 1 juli.

Cultuur

Vanaf 8 juni zijn culturele activiteiten zonder publiek toegestaan. Voorstellingen met publiek zijn pas vanaf 1 juli mogelijk, met maximum 200 personen. Bioscopen mogen dan eveneens, onder dezelfde voorwaarden, weer openen.

Sport

Vanaf 8 juni kunnen trainingen en wedstrijden, indoor en outdoor, zowel op amateurniveau als op professioneel niveau, weer heropstarten. Dat geldt niet voor judo, basketbal, voetbal, enzovoorts omdat dit contactsporten zijn. Douches blijven gesloten, en dat geldt ook voor zwembaden. Vanaf 1 juli is alles opnieuw toegelaten.