Steven Van Gucht deelt belangrijke boodschap: "Dan kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht ziet de coronacijfers gunstig evolueren, met slechts 32 nieuwe ziekenhuisopnames in de voorbije 24 uur. Er zijn wel 29 nieuwe overlijdens gemeld.

"Het virus is de voorbije weken sterk teruggedrongen, dankzij de inzet van ons allemaal. Daardoor heeft de Veiligheidsraad een aantal belangrijke versoepelingen kunnen aankondigen. We krijgen binnenkort heel wat meer vrijheid", zegt Van Gucht.

"De verantwoordelijkheid om het virus in te perken ligt nu veel meer bij ons als burger, bij ons als uitbater van een zaak, als organisator of als economische sector - en minder bij de overheid."

Basisregels

"Het virus is evenwel nog niet verdwenen, het circuleert nog steeds en het is nog steeds even gevaarlijk en even besmettelijk als voorheen", benadrukt de viroloog.

"Geniet van uw vrijheid, maar blijf de basisregels respecteren. Hou afstand, zorg voor een goede handhygiëne en draag een mondmasker op drukke plaatsen. Hou uw contacten beperkt en overzichtelijk. Bescherm en draag zorg voor de mensen in de risicogroepen. Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier een mooie zomer tegemoet kunnen gaan."