Viroloog Van Gucht 100% overtuigd: "Dé sleutel om tweede grote golf of lockdown te vermijden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht heeft tijdens de laatste persconferentie gezegd dat er twee aspecten zijn die de sleutel zullen vormen om het coronavirus in de toekomst in te dijken.

"Ik denk dat het systeem van contactonderzoek nog verder verbeterd moet worden. Het is een reddingsschip, dat we al varend aan het opbouwen zijn. We vragen uw vertrouwen en uw medewerking om hier volop aan mee te werken. Alleen samen gaan we dit kunnen laten werken", zei hij.

"De snelle diagnose van elke nieuwe besmetting en het thuisblijven van mensen die in dicht contact stonden met een bevestigd geval, is dé sleutel om in de toekomst het virus in te dijken en een nieuwe grote golf of een lockdown te vermijden."

"Natuur kan hard zijn"

Van Gucht blikte voorts even terug op de moeilijke periode die we hebben moeten doorstaan. "Het schip is nu in wat rustiger vaarwater terechtgekomen, we mogen de teugels een klein beetje vieren. We hebben samen een heel spannende episode beleefd, met onzekerheid en heel wat droevige mededelingen, maar er waren ook tekenen van hoop en beterschap. We hebben virussen bij hun nekvel gegrepen en branden geblust. Het is duidelijk dat de natuur heel hard kan zijn. Maar zo snel als donkere wolken samenpakken, zo onverwacht kan de zon er ook weer doorbreken", besloot Van Gucht de 54ste en laatste persconferentie.