Maggie De Block doet opvallende uitspraak nu nieuw corona-gevaar dreigt: "Helaas, ik kan het niet verplichten"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Volgens federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is het onmogelijk om Belgen die uit het Spaanse gebied komen waar het coronavirus opflakkert, verplicht in quarantaine te plaatsen.

In Spanje zijn in de provincie Lerida 200.000 mensen in lockdown geplaatst na een stijging van de corona-cijfers. Belgen die er geweest zijn, kunnen zich maar best laten testen, zei viroloog Marc Van Ranst al.

Minister De Block reageerde voor de VTM-camera's: "Het betreft geen toeristisch gebied, maar toch moeten we voorzichtig zijn. Daarom raden we alle mensen die per wagen of met het vliegtuig uit die regio terugkeren naar België aan om een test te laten afnemen bij de huisarts. In afwachting van het resultaat moeten ze heel voorzichtig zijn: weinig contacten hebben, binnen hun bubbel blijven en indien het kan ook thuisblijven."

Quarantaine

De mensen verplicht in quarantaine plaatsen bij hun aankomst in België, kan volgens De Block niet. Dat zou onwettig zijn. "Quarantaine kan alleen verplicht worden indien er een bewijs van besmetting of besmettelijkheid is. Dat zegt de wet. We kunnen het enkel aanraden, maar we willen het wel fors aanraden."