Viroloog ergert zich aan Sciensano: 'Ze overdrijven en dat zorgt voor een bijkomend probleem"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Sciensano voorziet ons dagelijks van de nieuwste corona-cijfers, maar volgens viroloog Bernard Rentier overdrijven Steven Van Gucht en co wanneer ze over een "tweede golf" van het coronavirus spreken.

Rentier, voormalig rector aan de Universiteit van Luik, vindt dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat er momenteel meer getest wordt dan in maart.

"Als je het percentage positieve gevallen in de maanden maart en april vergelijkt met die in juni en juli en je zegt dat dit een tweede golf is, dan is dat overdreven", stelt hij tegenover RTL. "We moeten erkennen dat het om een opflakkering gaat."

Bang

Hij vreest voorts dat de manier waarop de informatie gepresenteerd wordt, een negatieve invloed kan hebben. "De manier waarop ze de zaken presenteren is altijd in de richting van het eng maken van de vooruitzichten. Bevordert deze verontrustende informatie het respect voor de regels? Door de hele tijd 'wolf' te roepen, zullen de mensen uiteindelijk nergens meer bang voor zijn."

Onderverdeling

Rentier zou ten slotte graag zien dat de cijfers verder onderverdeeld worden betreffende de positieve gevallen; de mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, de mensen die lichtjes ziek thuiszitten en de mensen die asymptomatisch zijn. Die laatste groep zou 75% van het aantal positieve gevallen uitmaken.