Karen Damen is woedend: “Dat is belachelijk!"

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Karen Damen heeft een groot én gouden hart. In Het Nieuwsblad vertelt ze een verhaal dat haar ontzettend veel verdriet doet. Tegelijk is het ook een warme oproep om dit zo veel mogelijk te delen. Hoe meer mensen er op de hoogte zijn, hoe beter dat volgens Karen is.

Esten is acht jaar. Anders dan andere kinderen, kan hij niet zonder zorgen door het leven gaan. Hij heeft een ongeneeslijke ziekte die ervoor zorgt dat zijn hersenen zullen afsterven. De ouders proberen er alles aan te doen om hun zoon de beste zorgen te geven, maar financieel is dat erg zwaar. Daarom werd vzw Esten opgericht om de financiële last weg te nemen.

Esten onderging al een stamceltransplantatie, maar het is niet zeker of dat de ziekte zal stoppen. “De stamceltransplantatie is niet mislukt. Maar Esten is enorm aan het worstelen om die stamceltransplantatie te overleven. Alle mogelijke afstotingsverschijnselen heeft hij gehad. Op de huid, de darmen, de lever, de maag. Hij vecht niet alleen tegen X-ALD nu, maar ook tegen de stamcellen”, zegt vader Eddy. Ook is Esten zo goed als doof geworden door de ziekte.

Karen Damen biedt ook steun aan de vzw. “Evelien (de moeder van Esten) en ik woonden ooit naast elkaar”, zegt Damen. “Ze vertelde me over Esten, en dat hij zo'n fan was. Ik wou hem een plezier doen, en daar kort even binnenspringen. Maar ik ben er uiteindelijk uren gebleven en heb een fantastische dag gehad. Esten is een geweldige jongen. Hij heeft mijn hart echt gestolen. Sinds mijn bezoek sturen we elkaar bijna dagelijks berichtjes. Ik zie wanneer het goed gaat en wanneer niet. En elke keer breekt mijn hart. Het leven is oneerlijk. De mens vindt water op mars, maar een kind van 8 kunnen we niet genezen. Ik word daar zo verschrikkelijk verdrietig van.” Ze is niet alleen meter van de vzw, maar de opbrengst van haar single gaat integraal naar de vzw.  “Ons Belgisch systeem is belachelijk. Dat mensen met zo veel zorgen, ook die financiële zorgen er nog bij krijgen."