Professor geeft belangrijk advies: “Zo wapen je je best tegen winterblues”

door: WVDS

Voor heel wat mensen komt er een bijzonder lastige periode aan. Velen hebben het sowieso al moeilijker in de kille, donkere wintermaanden en nu moeten we door de coronacrisis ook onze sociale contacten tot een minimum beperken.

Frank Van Overwalle, professor sociale psychologie aan de VUB, bevestigt aan onze redactie dat winterbleus wel degelijk een veel voorkomend fenomeen is, maar heeft een gouden tip voor mensen die zich wat neerslachtig voelen.

“De donkere dagen hebben zeker een impact op de gemoedstoestand van mensen. Mensen gaan zich gelukkiger voelen op een zonnige dag dan op een regenachtige dag. We weten ook dat in de wintertijd, door te weinig zonlicht, mensen zich minder goed in hun vel voelen.”

“Sommige mensen gebruiken op hun bureau een speciale lamp om het tekort aan zonlicht aan te vullen en om op die manier minder te lijden aan een winterdepressie”, aldus Frank Van Overwalle.

Dit heb ik zelf toegepast

“Om je te wapenen tegen winterbleus is mijn advies om echt naar buiten te trekken overdag en zo voldoende zonlicht te pakken. Ik heb het voor mezelf ook toegepast. In de winter ging ik fietsen in plaats van in mijn warme auto te gaan zitten. Door dit te doen had ik geen last meer van een winterdip, het maakt echt een opmerkelijk verschil.”