Asielzoekers vijf jaar lang gevolgd voor tv-programma: "Boeit me door wat mijn vader als kind overkomen is"

door: STS
Canvas
Video bron: Canvas

Er komt een programma op Canvas en online op VRT Nu over asielzoekers. Phara de Aguirre en haar team volgden enkele asielzoekers in ons land vijf jaar lang.

2015 was het jaar van de grote Europese asielcrisis. De docureeks 'Vijf jaar hier' volgde sindsdien achttien mensen die deel uitmaakten van de groep asielzoekers die toen in België aankwamen.

Hoe zou het nu zijn met de mensen die toen in de rij stonden bij de Dienst Vreemdelingenzaken? Hebben ze asiel gekregen, zijn ze teruggekeerd, hebben ze de taal geleerd, werk gevonden, hoe doen de kinderen het? Wie of wat heeft hen geholpen tijdens hun jaren in België? Welke evolutie maken ze door na hun aankomst in België? Op al die vragen gaat het programma in.

Er komen mensen uit de belangrijkste landen van herkomst (Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië) aan bod, maar ook mensen die om een bijzondere reden gevlucht zijn, zoals een Palestijn uit een vluchtelingenkamp in Libanon en een homo uit Niger.

Phara de Aguirre

"Asiel en migratie zijn thema's die me al lang interesseren door de familiegeschiedenis van mijn vader. Hij is in 1937 als tienjarig jongetje met twee broers geëvacueerd uit de Spaanse burgeroorlog", zegt journaliste Phara de Aguirre. "Asiel en migratie zijn gepolariseerde thema's. Deze reeks wil geen pleidooi zijn voor een of ander standpunt in die discussie. Dit is een poging om de realiteit te tonen, zoals die beleefd wordt door de asielzoekers zelf."

'Vijf jaar hier' is vanaf dinsdag 24 november om 21.20 uur te zien op Canvas en via VRT NU.