Gwendolyn Rutten doet emotioneel verhaal over haar diagnose: "Huilde tranen met tuiten"

door: LHX
Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

Het afgelopen jaar is niet makkelijk geweest voor Open VLD-politica Gwendolyn Rutten. Ze kampte immers met een hele resem fysieke klachten. 

Enkele weken geleden beleefde Gwendolyn Rutten een emotioneel moment. "Ik zat in de auto aan de kant van de weg en huilde tranen met tuiten", schrijft ze in een opiniestuk in De Standaard. "Niet van verdriet, maar van opluchting."

"Voor het eerst in ongeveer een jaar was ik ervan overtuigd dat ik niet gek aan het worden was. Ik had immers mijn diagnose gekregen." Wat die diagnose juist is? Ze zit in de overgang.

Een jaar lang kampte ze met allerlei kwalen, wat ook een enorme impact had op haar mentale welzijn. "Ik herkende mezelf soms niet meer", klinkt het.

Ze ziet dat de klachten van de overgang vaak niet of fout behandeld worden, en vindt dan ook dat het tijd is om het taboe errond te doorbreken. Ze ijvert daarom voor voldoende wetenschappelijk onderzoek en een beleid dat rekening houdt met vrouwenlichamen. "Niet langer afgeschreven, maar geholpen worden. Niet weglachen, maar sterker maken. Niet zwijgen, maar praten."