Bashir Abdi beloond met mooie prijs: “Erkenning is heel motiverend”

door: CDC
Bashir Abdi
Afbeelding bron: Photonews

Bashir Abdi kende een fenomenaal jaar. Hij haalde knap brons op de Olympische Spelen en verbrak het Europees record in de marathon. Vandaag viel hij in de prijzen voor zijn afgelopen seizoen. 

Bashir Abdi werd bekroond met de Nationale Trofee voor Sportverdienste. De in Somalië geboren loper volgt zo Wout van Aert op. Abdi is de eerste Belg sinds 1976 die een medaille haalde in de marathon. Het is zijn eerste prijs over alle sporten heen. Hij noemt de erkenning "heel motiverend." 

De Nationale Trofee voor Sportverdienste is een prestigieuze prijs die een sporter maar een keer in zijn of haar leven kan winnen. Een jury van sportkampioenen, sportbestuurders en journalisten bepalen wie de prijs wint.

Opvallend is dat Abdi ook een groot sociaal engagement heeft. Zo richtte hij het Fonds Bashir Abdi op dat initiatieven financiert om zorgverleners te ondersteunen en richt hij sportlessen in en rond Gent in. Ook integratie is voor hem erg belangrijk.

In De Morgen zei hij onlangs: “De taal is de sleutel van het leven. Als je in een nieuw land komt is het je plicht om je aan te passen aan de cultuur en de gebruiken. Je moet blij zijn als je hier komt met de kansen die je krijgt. Maar je moet ook durven. Meebouwen aan de samenleving. Mee ondernemen. Dat gevoel ontbreekt soms bij sommigen.”