Brandweer waarschuwt voor eindejaarsfeesten: “Let op als dit op de feesttafel staat”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

De brandweerzones in ons land vragen om extra voorzichtig te zijn tijdens de feestdagen. Door de coronacrisis liggen de spoedafdelingen van de ziekenhuizen immers al behoorlijk vol.


 

De brandweer wil extra druk op de ziekenhuizen vermijden. De brandweerzones zien in de eindejaarsperiode het aantal ongevallen met brandwonden tot gevolg elk jaar toenemen.

Dit jaar moet het dus anders. Er is al een verbod op het gebruik van vuurwerk, wat ongetwijfeld veel zal hebben. Maar niet alleen het vuurwerk veroorzaakt brandwonden.

De brandweer vraagt extra voorzichtig te zijn met een gourmet- of fonduestel op de feesttafel. "Er is altijd een kans op brand of het oplopen van brandwonden", zegt Frank Samson van brandweerzone Centrum aan VRTNWS.

"Als je fonduet, raden we een elektrisch toestel aan. Zorg dat de elektriciteitskabel helemaal afgerold is zodat die niet kan opwarmen en kan kortsluiten.” 

“Een ander gevaar zijn de verdeeldoosstekkers, die kunnen maar een bepaald wattage aan. Kijk goed hoeveel je toestel verbruikt en of je stekker dat aankan. Zorg ook dat niemand over de kabel kan struikelen. En wie bakt blijft beter nuchter.”

"Als er toch brand uitbreekt of een steekvlam is, gebruik dan geen water om te blussen maar een branddeken of een metalen deksel. Bel ook onmiddellijk de brandweer, zelfs als het om een kleine brand lijkt te gaan. Als het te gevaarlijk wordt, ga dan naar buiten en sluit alle ruimtes goed af."   

Tags