Elke 30 seconden sterft er wereldwijd iemand aan hepatitis gerelateerde ziekte: Wie ziek is weet het vaak niet

door: PMN
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Het zijn schrikwekkende cijfers. Elke 30 seconden sterft er wereldwijd iemand aan een hepatitis gerelateerde ziekte. Mensen die ziek zijn weten het vaak niet.

De Verenigde Naties willen de verschillende vormen die er zijn van hepatitis grotendeels indammen tegen 2030, zo meldt de website van gezondheid.be. Dat kan alleen maar op voorwaarde dat de diagnose en behandeling beter moeten worden in de toekomst, benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hepatitis is een ontsteking van de lever die kan leiden tot ernstige leveraandoeningen en leverkanker. De meest voorkomende vormen zijn hepatitis B en C.

Elk jaar raken drie miljoen mensen besmet met de ziekte en sterven er 1,1 miljoen. Het goede nieuws is dat de ziekte genezen kan worden, maar er is een groot probleem met de diagnosestelling.

Volgens schattingen van de WHO wist in 2019 slechts 21 procent van de mensen met chronische hepatitis C dat zij besmet waren, en voor hepatitis B was dat slechts 10 procent.

Het WHO wil zelftests voor Hepatitis C. De organisatie heeft een handboek klaar met hoe dit allemaal praktisch moet verlopen.

Tags