Marc Van Ranst trekt harde conclusie over corona en de griep

door: PMN
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De vaccinatiecampagne tegen de griep start op 15 oktober. Een griepvaccin is niet verplicht, maar voor sommige groepen wordt het wel sterk aanbevolen.

De griepprik wordt sterk aanbevolen voor onder meer 65-plussers, zwangere vrouwen, chronisch zieken en iedereen die in de gezondheidssector werkt. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid raadt ook gezonde mensen vanaf 50 jaar aan om zich te laten vaccineren tegen griep.

Het griepvaccin biedt vanaf twee weken na de prik bescherming. Voor wie niet tot de risicogroepen behoort is een griepvaccin niet nodig.

Marc Van Ranst zegt bij VRTNWS dat je met de coronamaatregelen in hun strengste vorm ook de griep kan tegenhouden. "Eigenlijk werken die maatregelen beter tegen griep dan tegen de coronavirussen.”

“Maar we mogen er ook niet verliefd op worden, want voor die maatregelen hebben we ook een prijs betaald. Zo aangenaam waren die niet. We zullen dus moeten leven met de aanwezigheid van griep, net als de jaren ervoor."

"Een aantal van de maatregelen zijn voor een stuk ook gewoonten geworden. We houden nog altijd wat meer afstand en we geven wat minder handen dan voor corona. We zetten ook meer in op ventilatie. Dat zijn allemaal dingen die ons wat beter wapenen tegen griep.”