Marianne Devriese over haar dochter Pippa: “Daardoor gilt ze veel en hard”

door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan

Pippa is de jongste dochter van Familie-actrice Marianne Devriese. Pippa is nu vijf jaar oud.

Pippa heeft een zeldzame genmutatie, in vaktermen GRIN2B genoemd, waardoor haar ontwikkeling niet is zoals het moet zijn. “Ik merkte al snel dat er iets scheelde met Pippa”, zegt Marianne Devriese in Gazet van Antwerpen. 

“Ze ontwikkelde zich véél trager. Ieder kind is anders. Maar ik had twee oudere dochters, en zag de verschillen. Er werd gezegd dat ik niet met hen mocht vergelijken, maar ik voelde dat het niet oké was.”

“Dat Pippa dermate ernstige aandoening heeft, konden we tijdens de zwangerschap niet opmerken. Ik liet geen NIP-test uitvoeren omdat die toen niet terugbetaald werd. Maar je had er sowieso niets uit kunnen afleiden. Ook de eerste maanden na de bevalling verliepen normaal.”

Intussen heeft Pippa al veel vooruitgang gemaakt. “We leven van dag tot dag en verwachten niet te veel. Al blijft ze vooruitgang boeken binnen de marges van haar beperking.” 

“De uitdaging focust vooral op het ­gedrag. Ze is door de artsen niet gelabeld als zijnde autistisch, maar ze heeft ook autistische kenmerken. Ze gilt veel en hard. Ze verwerkt moeilijk prikkels. Daardoor is het lastig om met haar ­ergens te komen.”