Met de auto op reis? Dit mag je zeker niet vergeten

door: PMN
bestuurder chauffeur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het is de periode van het jaar dat veel mensen op reis vertrekken. Na twee coronajaren is de drang om te reizen groot.

 

Wie nog met de auto op reis vertrekt, kan best op voorhand een aantal dingen controleren. Test Aankoop geeft een overzicht.

Voordat je aan een lange reis begint is het raadzaam om je auto binnen te brengen voor een onderhoud. Check vooraf je voor- en achterlichten, oliepeil, koelsysteem, remmen en ruitenwissers. Kijk ook na of het bandenprofiel nog voldoende diep is en of de bandenspanning overeenstemt met de voorschriften van de constructeur.

Verzekeringsdocumenten
Controleer ook nog eens voor de zekerheid je autoverzekering. Op het verzekeringsbewijs (de groene kaart) kan je alle landen zien waar je verzekerd bent. Een digitale versie kan ook.

Als je bestemming niet op die kaart staat, moet je een bijkomende verzekering afsluiten. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt de kosten van de tegenpartij bij een ongeval.

Milieuvignet
In sommige landen heb je ook een milieuvignet (of ecosticker) nodig om in de steden te mogen rijden. Dit is zo onder meer in Duitsland, Italië en Frankrijk.

Boorddocumenten
En dan zijn er nog documenten die je ten alle tijden in je auto moet hebben liggen. Het gaat dan om de groene kaart, het inschrijvingsbewijs, het keuringsbewijs en het gelijkvormigheidsattest. Vergeet uiteraard ook je rijbewijs niet.

Een laatste tip is om bij een verre reis steeds voldoende water mee te nemen in de auto, zeker nu we te maken hebben met heel warm weer. Het is ook handig om water in de auto te hebben mocht je in een file terechtkomen.

Tags