Ouders van autistisch tienermeisje geschokt als ze ontdekken dat school hen weigerde in te lichten dat hun dochter een sociale gendertransitie ondergaat

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Een school in Engeland heeft voor heel wat ophef gezorgd. Ze weigerden de ouders van een autistisch tienermeisje in te lichten dat ze een sociale gendertransitie ondergaat. Zo'n sociale gendertransitie betekent in dit geval dat het meisje behandeld wordt alsof het een jongen is, maar zonder dat ze een medische ingreep ondergaat.

Ouders van een autistische meisje zijn bijzonder geschokt. Ze delen hun afschuw nadat ze ontdekt hadden dat de school op de hoogte was dat hun dochter bezig is met een sociale gendertransitie terwijl zij daar geen flauw idee van hadden.

De ouders voelen zich door de school in de steek gelaten. "We zitten nu in een onmogelijke positie", luidt het in de Daily Mirror. De ouders hebben dit ook al besproken met de directeur van de school. Ze maakten duidelijk dat ze niet akkoord gingen met het feit dat ze hun 16-jarige dochter niet aanspraken met haar echte naam, maar wel met een jongensnaam.

De ouders schakelden een advocaat in. Uit opgevraagde gegevens blijkt dat sommige leraars wisten dat hun dochter ook hormonen nam om haar lichaam meer mannelijk te maken. Ze gebruikte ook een borstband om haar borsten platter te maken.

"Dit is een kwestie van veiligheid," zegt haar vader. "We vinden dat de mentale en fysieke gezondheid van onze dochter hiermee in gevaar wordt gebracht en we zijn buitengesloten van elke discussie. Toen we de directeur spraken, waren we het erover eens dat er geen sociale transitie op school zou plaatsvinden. Sommige leraren hebben dat genegeerd. We hebben het gevoel dat we in een roman van Franz Kafka leven." 

De school vindt op haar beurt niet dat ze een fout gemaakt heeft. Het klinkt daar dat een leerling ook recht heeft op privacy. "Er werden ook herinneringen naar het personeel gestuurd om haar voorkeursnaam niet te gebruiken", klinkt het ook nog.