Erik Van Looy klapt plots uit de biecht over geflopte film: "Heb ik nog nooit verteld"

door: LHX
Erik Van Looy
Afbeelding bron: GoPlay

Na een populaire Vlaamse en Nederlandse versie van 'Loft' trok Erik Van Looy naar Hollywood om een Amerikaanse remake te maken. Die film was echter geen succes.

Waarom 'The Loft' de hoge verwachtingen niet inloste, is nog steeds een goede vraag. Toch heeft regisseur Erik Van Looy wel een idee waarmee het te maken zou kunnen hebben.

"Iedereen was razend enthousiast over het scenario", vertelt hij in 'De Wikipodcast'. "Al was er wel hier en daar een producer die zei: 'Waarom moeten die mannen in die loft afspreken om overspel te plegen? Laat die daar gewoon afspreken om op tv naar ijshockey of baseball te kijken. Dat gaat veel beter werken.'"

"Ik dacht: huh, wat zegt die nu? Maar achteraf besef ik dat de cultuur toch redelijk verschillend is. Er wordt anders met overspel omgegaan."

Daarnaast gebeurde er nóg iets opvallends. "Dit heb ik nog nooit verteld, en ik weet niet of ik het zou moeten vertellen", begint Erik. "Op een bepaald moment zei iemand: 'Je zou eigenlijk mensen van kleur moeten casten, omdat dat beter gaat werken.' Maar op dat moment hadden we al vier witte acteurs gecast en alleen de rol van de slechterik was nog over. We hebben het dus niet gedaan."

"Achteraf bleek dat de film bij de testscreenings goed scoorde, maar dat hij uitzonderlijk goed scoorde bij het Afro-Amerikaanse publiek. Toen besefte ik: die staan veel libertijnser in het leven. Ze hebben er minder morele bezwaren tegen, wat ik in dit geval uiteraard als een compliment bedoel. Dus ja, dat is iets dat we te laat hebben geleerd."