Bart Somers krijgt heel wat kritiek op voorstel: “Van bovenuit opgelegd”

door: BVDO
Bart Somers
Afbeelding bron: Photonews

De plannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om Vlaanderen te verdelen in dertien regio’s stuit op heel veel kritiek.

Bart Somers stelde in oktober van vorig jaar voor om Vlaanderen op te delen in dertien regio’s. Dat plan moest zorgen voor minder bestuurlijke versnippering en alle lokale samenwerkingen over politie, hulpverlening en afvalbeheer vereenvoudigen.

Tot eind januari kregen de gouverneurs de kans om hun bedenkingen bij de plannen van Somers te formuleren. Gouverneur Berx van Antwerpen liet weten dat dit geen prioriteit kan zijn omdat er nu andere problemen aan te pakken zijn.

De Oost-Vlaamse gouverneur betreurt dat het plan al helemaal opgesteld was. “Lokale besturen hebben het gevoel dat hen iets werd opgelegd van bovenuit, eerder dan dat het was ontstaan van onderuit”, klinkt het bij Carina Van Cauter.

“Dit lijkt sterk op een onhandig en duur compromis tussen regeringspartijen die voorstander zijn van provincies en anderen die ze willen afschaffen”, zegt Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen). “Als de regering dit niet beter aanpakt, worden de regio’s de bestuurslaag te veel waar Vlamingen in verloren lopen.”