Bart Somers stelt nieuw inburgeringstraject voor: “Dan komen we in de problemen"

door: PMN
Bart Somers
Afbeelding bron: Photonews

Het Vlaamse Parlement keurde het nieuw inburgeringsdecreet goed. Volgens minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) is dat een grote stap vooruit.

“Het is misschien wel één van de belangrijkste hervormingen van deze bestuursperiode”, legt Somers uit. “Migratie is een grote maatschappelijke uitdaging.”

“Het is per se niet goed of slecht. We moeten het wel heel goed managen of we komen maatschappelijk in de problemen.”

Federaal wordt er beslist wie ons land binnen mag en wie niet. Vanaf het moment dan iemand legaal in Vlaanderen mag verblijven wordt het een zaak van de Vlaamse overheid. En daar dient het nieuwe inburgeringsbeleid voor.

Dat inburgeringsbeleid moet ervoor zorgen dat mensen goed kunnen functioneren in de maatschappij. Iemand die legaal in Vlaanderen mag verblijven zal Nederlands moeten leren en ontdekken hoe Vlaanderen werkt.

VDAB en Buddyproject

“En we gaan mensen nu ook binnen de twee maanden naar de VDAB sturen”, gaat Somers verder. “Vandaag doen slechts 1 op de 2 nieuwkomers dat.”

“En die mensen zullen ook 40 uren moeten optrekken met een Vlaming. Zo kan hij zijn Nederlands oefenen, wat vaak een probleem is. Zo ontdekt de persoon beter ook wat er van hem verwacht wordt in Vlaanderen.”

En men zal daar ook voor moeten betalen. Wie dit niet kan betalen zal maatschappelijk werk moeten verrichten.