Bart Somers tevreden: “Zo zorgen we dat mensen extra netto op hun rekening hebben"

door: PMN
Bart Somers
Afbeelding bron: Photonews

Donderdag stelde de Vlaamse regering zijn begroting voor het nieuwe werkjaar voor. Dat gebeurde met de traditionele Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA).

 

Het duurde een hele tijd voor er een akkoord was over die begroting. Nu het er toch is kan de Vlaamse regering maatregelen bekendmaken die er moet voor zorgen dat de Vlaming steun krijgt om zijn torenhoge energierekening te kunnen blijven betalen.

Mensen en bedrijven die het hardst getroffen worden door de energiecrisis kunnen beroep doen op de inflatiebonus. Het bedrag van de jobbonus wordt voor dit jaar ook éénmalig opgetrokken met 100 euro voor iedereen. 

Die filosofie wordt ook doorgetrokken in het Groeipakket waar het basisbedrag opnieuw jaarlijks met 2% wordt geïndexeerd, de sociale toeslag verhoogt met 15 euro en de doelgroep van de sociale toeslagen wordt uitgebreid met 50.000 kinderen. 

Voor bedrijven is er een pakket van 250 miljoen euro aan premies en daarnaast worden ook goedkope leningen voorzien. Zowel  zelfstandigen, zoals bakkers en beenhouwers, KMO’s als grote bedrijven komen hiervoor in aanmerking.

“We moeten eerlijk zijn met de mensen. We kunnen onmogelijk alle leed wegnemen. Maar we hebben vandaag wel een akkoord bereikt dat voor veel mensen een wezenlijk verschil betekent”, reageert Bart Somers (Open VLD).  

“Voor zij die hard werken, maar toch hun facturen niet meer kunnen betalen. Voor zij die hun kinderen ’s ochtends naar de kinderopvang brengen, maar toch geen aanspraak maken op sociale toelagen. Dankzij de uitbreiding van de jobbonus en het groeipakket, zorgen we voor extra netto op deze mensen hun rekening.”

“Van cruciaal belang is dat we naast de grote bedrijven en KMO’s, hier de kleinere bedrijven, de zelfstandigen niet uit het oog verliezen. Denk bijvoorbeeld maar aan de bakker bij je om de hoek die zijn gasfactuur maal vijf heeft ziet gaan.” 

“Ook zij verdienen en krijgen onze steun. Het was belangrijk dat er niet enkel leningen kwamen die op termijn ook terugbetaald moeten worden, maar ook premies om ze te ondersteunen in deze moeilijke tijden.”