Bart Tommelein: “Gwendolyn Rutten is toen op een onheuse manier aangepakt”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Als voorzitster van Open Vld heeft Gwendolyn Rutten als eerste voluit de kaart van paars-groen getrokken, maar ze mislukte en incasseerde veel kritiek. “Zij is toen op een onheuse manier aangepakt”, zegt partijgenoot Bart Tommelein in gesprek met Redactie24.

Gwendolyn Rutten is toen op een onheuse manier aangepakt geweest. Herman, de vader van Alexander De Croo, heeft ook publiekelijk verklaard dat Rutten op een onheuse en harde manier is aangepakt, voornamelijk door de partij die uiteindelijk niet in de regering zit, de N-VA. N-VA is toen een offensief begonnen tegen Gwendolyn Rutten met de bedoeling om die regering te vermijden.”

Haar opvolger Egbert Lachaert slaagde er wel in om een regering met groenen en socialisten op de been te brengen.  “Blijkbaar was de poging van de partijen toen Gwendolyn Rutten nog partijvoorzitter was te vroeg om te landen.”

Er is toch tijd over moeten gaan om aan te tonen dat dit de enige mogelijke formule was. Men heeft nog andere formules geprobeerd, maar Gwendolyn Rutten was de eerste die zei dat het niet zou gaan met N-VA en daar is zij te zwaar voor aangepakt.”

Geen interne strubbelingen

Bart Tommelein moest in de voorzittersverkiezingen de duimen leggen voor Egbert Lachaert, maar dat de huidige voorzitter nu realiseert waar Tommelein in zijn campagne voor pleitte, toont aan dat er geen verdeeldheid is binnen de partij.

“Ik ben al 20 jaar actief bij Open Vld en de interne strubbelingen zijn op dit moment heel beperkt en absoluut niet van die aard om te denken dat we slechte resultaten in een peiling zouden behalen omwille van interne strubbelingen. Integendeel. Als mevrouw Rutten één zaak heeft kunnen realiseren, is dat de neuzen binnen Open Vld in dezelfde richting stonden.”

“Getuige daarvan is dat het inhoudelijke verschil tussen mij en de huidige voorzitter Egbert Lachaert in de verkiezingscampagne echt niet groot was en dat mijnheer Lachaert op dit moment grotendeels mijn campagne aan het uitvoeren is waar ik tijdens de voorzittersverkiezingen voor stond. Zo ver ligt het dus allemaal niet uit elkaar. Mijn relatie met mijnheer Lachaert, mijnheer De Croo en mevrouw Rutten is heel goed.”