Björn Rzoska (Groen): “Deze weg moeten we nemen om energie betaalbaar te houden”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de prijs voor energie ongekende hoogtes bereikt. Björn Rzoska, Vlaams fractieleider voor Groen, benadrukt dat het ontzettend belangrijk is om grote stappen te zetten richting energie-onafhankelijkheid. 

“We gaan proberen de federale regering een stap te laten zetten naar meer energie-onafhankelijkheid. Sinds de inval in Oekraïne heeft iedereen met eigen ogen gezien en jammer genoeg ook gevoeld in de portemonnee, dat energie heel veel geld kost als je afhankelijk bent van het buitenland. Energie-onafhankelijkheid is de weg die we moeten lopen om het voor toekomstige generaties betaalbaar te houden.”

De federale regering besliste de btw op elektriciteit en gas naar 6% te verlagen en in te grijpen op de taksen bij een tankbeurt. “Deze maatregelen proberen de pil wat te verzachten, maar dit is een pleister op een houten been.”

“Dat beleid op korte termijn kan niet zonder een beleid op lange termijn. We moeten er echt voor zorgen dat de energie-onafhankelijkheid van België de komende jaren groeit.”

Op federaal niveau maakt Groen deel uit van de Vivaldi-regering. Volgens Rzoska heeft zijn partij al een belangrijke stempel op het beleid kunnen drukken.

“We wegen voldoende op een aantal belangrijke dossiers voor mensen. We hebben de afgelopen jaren toch een aantal miljarden kunnen vrijmaken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer. Minister Tinne Van der Straeten heeft er ook voor gezorgd dat de windenergie op zee maal drie gaat. Er zijn toch heel wat dossiers waarin we binnen de Vivaldi-ploeg echt een stempel op drukken.”

Bekijk het gesprek met Björn Rzoska in onderstaande video.