Conner Rousseau blikt terug op moeilijke regeringsvorming met Georges-Louis Bouchez: “Het was geen truc”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

In de laatste rechte lijn naar de vorming van de regering-De Croo liep het bijna nog fout. Conner Rousseau trok de stekker eruit omwille van de handelswijze van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Na aandringen van de koning zette de voorzitter van Sp.a toch door. 

“Het was al zo’n moeilijke puzzel om te leggen en de puzzelstukken begonnen stilaan op z’n plaats te vallen, toen op dat moment plots één van de partners de poten van onder de inhoudelijke stoelen begon te zagen, dan kan je maar twee dingen doen”, blikt Conner Rousseau terug bij Redactie24.

“Je bent bang voor verkiezingen en je laat je rollen door die persoon. Dan heb je achteraf spijt omdat je niet opgekomen bent waarvoor je staat en zit je met een regeerakkoord waar je niet achterstaat. Maar je bent erbij en je hebt een paar postjes.” 

“Of je zegt aan die persoon ‘hier stopt het’ en geeft hem de keuze: ofwel kunnen we terug op het inhoudelijke gaan werken ofwel mag je je postjes hebben, maar dan is het wel zonder ons.”

In de juiste richting geduwd

Het was een heel zware week voor Rousseau, die nu blij is met de manier waarop hij toen heeft gehandeld. 

“Dat was een heel zware week met veel druk, maar we waren ervan overtuigd dat het de juiste strategie was, want we konden het ook uitleggen. Het was geen truc.” 

“Je bent weken aan het onderhandelen over iets en dan is er iemand die terugkomt op afspraken die weken daarvoor al waren gemaakt. We konden niet steeds een stap terugzetten en we hadden onszelf niets te verwijten.” 

“We hadden er alles aan gedaan om een regering te vormen. Ik ben blij dat we toen die stap hebben gezet, want dat heeft nadien alles in de juiste richting geduwd.”