Druk op premier De Croo stilaan onhoudbaar? "Hij heeft situatie niet meer onder controle"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De druk op premier Alexander De Croo (Open Vld) wordt stilaan onhoudbaar. Niet enkel analisten en journalisten, maar zelfs zijn eigen coalitiepartners nemen hem zwaar onder vuur.

Na de vaudeville met de fouten in de begroting waardoor staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) opstapte, werd al snel duidelijk dat de btw-verlaging op energie dan toch niet budgetneutraal zal zijn, zoals Alexander De Croo benadrukte.

Deze week werd de stoel van de premier alweer aan het wankelen gebracht, door zijn eigen coalitiepartner cd&v. Voorzitter Sammy Mahdi lanceerde een oproep om werk te maken van ingrijpende hervormingen in onder meer pensioenen en arbeidsmarkt. 

"Wie vandaag naar de begrotingstabellen kijkt, beseft dat je grote hervormingen moet doen op vlak van arbeidsmarkt en pensioenen. Er zijn partijvoorzitters en partijen in het algemeen die aangeven dat ze verder willen gaan", stelde Mahdi in 'De Afspraak' op Canvas.

Hij nam daarbij Alexander De Croo nadrukkelijk onder vuur. "Twee maanden geleden heeft de premier bij zijn intrede-interview aangegeven dat het mistig is omwille van geo-politieke context en dat je in een mistige context best niet overgaat tot grote hervormingen. Dat baart natuurlijk wel zorgen wanneer deze regering begonnen is als een hervormingsregering."

Politicoloog Carl Devos stelt in zijn analyse in Het Laatste Nieuws onomwonden dat de premier de situatie niet meer onder controle heeft. "Zijn gezag is aangetast. Hij was nooit de baas en kan het zo niet worden. Dat wreekt zich. In verschillende partijen is er ontevredenheid over zijn leiderschap en methode."