Egbert Lachaert zet Bart De Wever stevig op zijn plaats: "Hij heeft zwaar geblunderd"

door: MRO
Egbert Lachaert Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

Het zit er bovenarms op tussen partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA). Na de uithaal van Bart De Wever reageert Egbert Lachaert met zijn versie van de feiten in De Zevende Dag.

"Ik heb er lang alles aan gedaan om een paars-gele coalitie mogelijk te maken, al van voor ik voorzitter werd. Jullie kennen het verhaal van het afgelopen jaar. In het begin waren de contacten met Bart De Wever wel goed, maar ik ben diep ontgoocheld over hoe het gelopen is na de oefening die Joachim Coens, Georges-Louis Bouchez en ikzelf getrokken hebben rond Arizona, een regering zonder PS maar met N-VA."

"Dat is de eerste oefening die ik zelf heb gedaan als voorzitter. Dat heeft ertoe geleid dat PS en N-VA na het einde van die oefening elkaar hadden gevonden. Joachim en ik hebben toen onze oefening afgestaan en Bart De Wever en Paul Magnette aan zet laten komen ervan uitgaande dat we dan de doorstart zouden maken met 7 partijen."

"Dat is helemaal anders gelopen en men heeft de liberale familie uit elkaar proberen spelen en niet op een subtiele manier maar in de media. Ze hebben ons vernederd en beledigd en dat begrijp ik niet", aldus Lachaert in De Zevende Dag.

Historische blunder

De Open Vld-voorzitter bestempelt de manier waarop Bart De Wever heeft gehandeld als een 'historische blunder'.

"Dat is een reactie van een man in het defensief, een man die weet dat hij zwaar geblunderd heeft op een historisch moment in zijn loopbaan om de paars-gele coalitie te kunnen maken."

"Iemand als mij die altijd een paars-gele coalitie heeft willen maken, verneder je niet op dat moment. Nu zoekt hij allerlei excuses met een reconstructie die niet klopt met de feiten."