Gwendolyn Rutten lanceert belangrijke oproep nu het leven gigantisch veel duurder wordt

door: MRO
Alexander De Croo - Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

De inflatie piekt nu al boven de 12 procent in België en dat stemt tot grote bezorgdheid. Gwendolyn Rutten (Open Vld) roept de betrokken partijen op om de ernst in te zien en samen rond de tafel te gaan om dit probleem aan te pakken. 

Het leven wordt elke maand fors duurder. Aangezien onze lonen en uitkeringen gekoppeld zijn aan de index, dreigen we in een loon-prijsspiraal terecht te komen.

"We dreigen nu terecht te komen in een spiraal. De energieprijzen zijn één zaak, maar je hebt ook de loonkosten. De lonen zijn in ons land gekoppeld aan de index dus als het leven duurder wordt, gaan de lonen automatisch ook omhoog", legt Gwendolyn Rutten uit in 'De Tafel van Vier' op Play4.

"Als de lonen duurder worden, wordt het voor bedrijven duurder om dingen te maken en dan wordt de prijs in de winkel duurder. Als de prijs in de winkel duurder wordt, zijn we opnieuw bij het begin en dan gaat de inflatie weer omhoog. We moeten heel erg opletten met die spiraal."

"Er wordt nu al een tijdlang gezegd dat door ingrijpen van de ECB en andere men die spiraal probeert te doorbreken, maar het omgekeerde is waar. Het gaat nog harder."

De voormalige voorzitster van Open Vld roept op om dit probleem ernstig aan te pakken. "Op een bepaald moment is de ernst nodig met iedereen in ons land, vakbonden, politici, werkgevers om aan tafel te gaan om dit te doorbreken. Dat zal niet gemakkelijk zijn."