Het volledige verhaal: Deze persoon inspireerde Conner Rousseau om Frank Vandenbroucke minister te maken

door: WVDS
Conner Rousseau Frank Vandenbroucke Meryame Kitir
Afbeelding bron: sp.a

Conner Rousseau heeft hard ingezet om de bevoegdheid Volksgezondheid binnen te halen voor zijn partij. De voorzitter van Sp.a zorgde met Frank Vandenbroucke voor de grootste verrassing in de regering-De Croo. Met hem wil Rousseau terug een sérieux in de politiek brengen en hij kent het domein bovendien door en door.

“Ik wist al van voor de coronacrisis dat Sp.a de partij is van de zorg. In het verhaal dat wij vertellen rond solidariteit, sociale hulp en de strijd tegen ongelijkheid speelt zorg een grote rol. Evenals het waarderen van het zorgpersoneel. Dat is me door corona alleen maar duidelijker geworden”, zegt Conner aan Redactie24.

“Ik wilde vooruit in de gezondheidszorg. Ik heb vroeger tijdens kampen bijvoorbeeld kinderen met scheve tanden gezien, maar de ouders hadden geen geld om een beugel te betalen. Als socialist geloof ik dat we met het belastinggeld dat iedereen betaalt, kinderen moeten  voorzien van basiszorg. Zorg mag niet afhangen van de portemonnee van de ouders.” 

“We hebben daar heel hard op ingezet bij de verdeling van de bevoegdheden. Samen met mensen van buiten de partij stelden we vooraf goede punten op om de gezondheidszorg te hervormen. Ook tijdens de regeringsvorming kwamen wij met voorstellen en ideeën. Dat is ook de reden volgens mij dat we Volksgezondheid hebben binnengehaald, ver boven ons gewicht.”

Frank Vandenbroucke

“Op een bepaald moment moet je gaan denken ‘wie zet ik hierop?’. Wat de vorige regering niet goed deed volgens mij in de coronacrisis was vertrouwen geven door kennis, een coherent verhaal brengen en daardoor zorgen dat de maatregelen gedragen worden door iedereen.”

“Je hebt iemand nodig die een sérieux uitstraalt en die het domein door en door kent, want als je nu iemand nieuw op dat domein moet zetten die zich nog moet zich inwerken, daar is nu geen tijd voor.”

Boze brief 

“Mijn moeder is een enorme fan van Frank Vandenbroucke en zij zei tegen mij: ‘Je moet voor Frank Vandenbroucke gaan’. Een leuke anekdote is, dat toen Frank destijds de politiek verlaten heeft, ik nog een boze brief heb gestuurd aan de partij en die is ook terug boven gekomen.”

“Deze zomer had ik hem al een paar keer gebeld om mijn ideeën over de gezondheidszorg eens af te toetsen. Als jonge voorzitter vond ik het toen wel leuk dat hij, iemand met zoveel ervaring, tegen mij zei: ‘Ik vind het wel positief, je zit op een goede lijn, je durft het oude loslaten en in vraag stellen’.” 

“Enkel wanneer we de post Volksgezondheid zouden binnenhalen, zou Frank minister worden. Hij was de beste man op de juiste plaats voor die bevoegdheid.”