Klimaatmaatregelen zullen geld kosten: "Compensatie voor mensen die het moeilijk hebben"

door: MRO
Petra De Sutter
Afbeelding bron: Photonews

De overstromingen in ons land en onze buurlanden plaatsen de klimaatverandering opnieuw hoog op de politieke agenda. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) benadrukt dat het tijd is om in te grijpen.

Aan maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan zal een prijskaartje hangen. Petra De Sutter beseft dit, maar draait de vraag om. "Wat zal het kosten wanneer we de omslag niet maken? De factuur zal vele malen hoger zijn", stelt ze in een uitgebreid interview in De Zondag.

De minister wil dat de kostprijs van de klimaatmaatregelen het leven van mensen niet nog moeilijker zal maken. We moeten wel zorgen voor een sociale correctie. Mensen die het nu al moeilijk hebben, moeten gecompenseerd worden."

"Maar we moeten die omslag echt maken. Had u een jaar geleden durven denken dat de Maas zou overstromen en Luik zou geëvacueerd worden omdat het dagenlang regent door de klimaatverandering? 

De tol van de overstromingen van de afgelopen dagen is bijzonder groot in België. Tot dusver is er bevestiging dat 27 mensen overleden zijn en meer dan 100 zijn nog steeds vermist.