Koen Geens bevestigt dat één kandidaat-premier moeilijk ligt bij CD&V

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Koning Filip duidde met Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) twee formateurs aan die de vorming van de Vivaldi-regering tot een goed einde moeten brengen. Het wijst er op hoe moeilijk de toekenning van de post van eerste minister is.

De onderhandelaars van de zeven Vivaldi-partijen moeten stilaan de knoop doorhakken: wie wordt premier in de nieuwe regering? 

Het is een bijzonder lastig vraagstuk omdat zowat elke kandidaat wel moeilijk ligt bij een andere partij. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou Sophie Wilmès graag aan zien blijven als eerste minister, maar dat ligt moeilijk bij PS. Voorzitter Paul Magnette wil zelf in de Wetstraat 16 plaatsnemen en dat ziet Bouchez niet zitten. 

Aan Vlaamse kant viel de naam van Hilde Crevits voor CD&V en Open Vld duwt Alexander De Croo naar voor. Die laatste ligt dan weer bijzonder moeilijk voor CD&V, bevestigde Koen Geens.

"Wij hebben wat meer stemmen dan Open Vld in de Kamer. Ik denk dat onze partij het daar niet gemakkelijk mee heeft, maar om daar uitspraken over te doen, dat is voor de voorzitter. Alexander De Croo is een goede collega", zei Geens daarover in Terzake.