Koen Geens dient Theo Francken van antwoord na kritiek op verbieden van 'pedagogische tik'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Er is discussie ontstaan over een wetsvoorstel van Koen Geens (CD&V) over de geweldloze opvoeding van kinderen dat donderdag in de Kamer behandeld wordt. 

Theo Francken (N-VA) vindt het voorstel ongehoord. Hij stelt dat een pedagogische tik moet kunnen en dat de overheid zich niet moet bemoeien met evenwichtige opvoedingssituaties.

Koen Geens heeft op zijn virtuele huis een antwoord klaar voor Theo Francken. "Theo, geweldloze opvoeding valt of staat niet met een eenmalige tik. Het gaat erover dat een kind respectvol wordt opgevoed, met respect voor zijn eigenheid. Dat het zich veilig en geborgen weet. En dat de opvoeder zijn ontwikkeling bevordert."

Geens geeft meer duiding bij zijn voorstel. "Ons wetsvoorstel – dat ik samen met Els Van Hoof en Franky Demon indiende – gaat over het recht van kinderen op een geweldloze opvoeding."

"Dit recht is een principe dat door het internationaal recht sterk wordt beschermd, zowel op het vlak van de UNO als in Europa. België is één van de vier Europese landen die hieraan in zijn eigen wetgeving nog niet met zowel woorden gevolg gaf."

"Ons wetsvoorstel dient dus om dit principe in het Belgische Burgerlijk Wetboek te verankeren. De bedoeling is duidelijk te maken dat een kind er baat bij heeft om thuis, op school, of waar het ook mag worden opgevoed, in een sfeer te worden behandeld die geweldloos is. Het wetsvoorstel heeft in geen enkel geval een strafrechtelijke betekenis."