Meyrem Almaci helder over politieke herverkaveling: Of Groen op zichzelf moet blijven bestaan?

door: WVDS
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

Vooral bij cd&v en Open Vld heerst er grote ongerustheid nadat de partijen in de peilingen blijven achteruitgaan. De vraag over politieke herverkaveling klinkt nu heel luidr. Maar voor Meyrem Almaci is het wel duidelijk dat haar partij Groen een zeer sterke ideologie en relevantie heeft.

“Het debat over politieke herverkaveling is acuut omdat de vroegere sterke centrumpartijen allemaal veel van hun aanhang verliezen. De polariserende partijen en de machtspartijen zoals N-VA, zijn de grote partijen.”

“Dat heeft volgens mij ook te maken met het tijdperk waarin we leven. Het is een chaotische periode en dan is het zoeken naar een nieuw evenwicht. De centrumpartijen moeten zichzelf heruitvinden. De fundamentele vraag is welke richting ideologieën in onze tijd uitgaan.”

Meyrem Almaci maakt zich op dat vlak geen zorgen over haar partij Groen. “Ik kan alleen maar vaststellen dat er nog nooit zoveel relevantie is geweest aan een groene partij. Wij moeten zorgen dat we tegen 2024 in topvorm zijn.”

“De ideologie van de groene partij is ongelooflijk sterk en relevant. Kijk naar wat met de klimaatcrisis gebeurt, wij hebben nog voor de zomer te kampen met droogte, in India en Pakistan was het meer dan 50 graden. Er is ongelooflijk veel werk rond klimaat. Het goede is dat er ook veel beweegt. Het kan nog altijd, we moeten nu alles op alles zetten.”

“De planeet staat onder druk maar je hebt ook veel mensen die onder druk staan, het aantal burn-outs is nog nooit zo groot geweest. Ons verhaal is ervoor zorgen dat mensen niet enkel financieel, maar ook menselijk het einde van de maand halen.”

Bekijk het volledige gesprek over de politieke herverkaveling met Meyrem Almaci in onderstaande video.