N-VA vraagt extra geld zodat Sammy Mahdi werk kan maken van sterker terugkeerbeleid

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, wil sterk inzetten op de terugkeer van mensen die illegaal in België verblijven. N-VA Kamerleden Theo Francken en Sander Loones pleiten al langer voor extra middelen voor de repatriëring van uitgeprocedeerde vreemdelingen en willen ervoor zorgen dat Sammy Mahdi zo snel mogelijk de nodige budgetten ter beschikking krijgt.

Francken en Loones dienen opnieuw hun amendement op de voorlopige twaalfden in, zodat staatssecretaris Sammy Mahdi meer middelen krijgt voor terugkeerbeleid. Woensdag wordt hierover gestemd in de Kamercommissie begroting.

'Een sterker terugkeerbeleid is absoluut noodzakelijk. Mevrouw De Block verlaagde de voorbije jaren het budget voor terugkeer. In 2020 is het budget met maar liefst 33%, m.n. 3,3 miljoen euro gedaald. Ook in de laatste schijf van voorlopige twaalfden voor het jaar 2020 (maanden november en december), dat woensdag in de begrotingscommissie wordt gestemd, daalt het budget voor de kosten van repatriëringen nog eens met zo’n 550.000 euro', stelt N-VA.

Kamerlid Sander Loones wil dat Mahdi de middelen krijgt om de daad bij het woord te voegen. “Waarom wachten op de begroting van 2021? N-VA wil de nieuwe staatssecretaris al onmiddellijk de nodige middelen geven om zijn beleidsambitie waar te maken. N-VA dient daarom een amendement in op de voorlopige twaalfden, zodat al in november en december 3,3 miljoen extra gaat naar het budget voor terugkeer.'

'We roepen staatssecretaris Mahdi op om de daad onmiddellijk bij het woord te voegen en de terugkeer van uitgewezen asielzoekers kordaat en humaan uit te voeren”, zegt Loones.