Politicoloog maakt bedenkingen bij populariteit Conner Rousseau: “Tast sérieux van de politiek aan”

door: WVDS
Conner Rousseau
Afbeelding bron: Photonews

Vooruit haalde tijdens de verkiezingen in 2019 nog 10,8% van de stemmen, maar klimt in de meest recente peiling naar 14,2%. Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) wijst de populariteit van voorzitter Conner Rousseau aan als reden. En dat kan ook een valkuil zijn.

“Het valt wel wat te vrezen dat de vooruitgang van ‘Vooruit’ te wijten is aan de populariteit van Conner Rousseau. Er zijn weinig redenen om aan te geven waarom die partij sterk vooruit gaat, met uitzondering van de voorzitter zelf.”

Conner Rousseau lijkt heel populair te zijn, ook bij jongeren. Hij loopt ook in de schijnwerpers. De verklaring van het succes ligt heel erg bij hem en dat is natuurlijk wat ambetant. Wat als hij zou wegvallen in de toekomst?”

“Als je afhankelijk bent van één persoon als politieke partij, dan is dat geen gezonde situatie. Het kan wel helpen om die partij op de kaart te zetten. Het zal zaak zijn om nieuwe mensen in zijn kielzog mee te trekken. Al zie ik niet onmiddellijk wie dat dan wel zal zijn.”

Professor Bouteca vindt zelf dat politici niet echt thuishoren in entertainmentprogramma’s, maar beseft wel dat sommige politici hierdoor flink aan populariteit winnen. Dat is zeker zo voor Conner Rousseau die in het pak van Konijn kroop in ‘The Masked Singer’.

“Politici kunnen zeker stemmen winnen door deel te nemen aan populaire tv-programma’s. Maar je moet als politicus toch nog iets extra te bieden hebben om van dat tv-programma te profiteren om je populariteit op te krikken.”

Conner Rousseau heeft dat voor veel mensen wel. Het zal hem zeker en vast geen windeieren leggen”, klinkt het in gesprek met Redactie24.

“Ik vind dat het de sérieux van de politiek wel een beetje aantast. Dat kan op termijn ook een nefast zijn voor het vertrouwen in de politiek. Maar ik heb daar weinig van te vinden als politici daarmee scoren en zo hun partij de hoogte in stuwen.”

Bekijk het gesprek met Nicolas Bouteca over Vooruit en de populariteit van Conner Rousseau in onderstaande video.