Staatssecretaris Eva De Bleeker neemt ontslag

door: PMN
Eva De Bleeker
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecraties Eva De Bleeker (Open VLD) heeft ontslag genomen. Ze doet na de fouten die ze gemaakt heeft.

Eva De Bleeker ging in de fout bij de begrotingscijfers. Ze gaf de cijfers eind vorige week af in het parlement. In de tabellen stond namelijk dat er een begrotingstekort is van 35 miljard euro, terwijl dit eerst 33,5 miljard euro zou bedragen. Een verschil dus met 1,5 miljard euro.

Premier Alexander De Croo noemde het een "materiële" fout. De Bleeker werd gedwongen om de fout op zich te nemen. Er kwam een nieuw document die de fouten moesten rechtzetten maar ook in dat nieuwe document zouden fouten geslopen zijn, schrijft VRTNWS.

De Bleeker heeft nu besloten om ontslag te nemen. "Ik denk in het bijzonder aan mijn strijd tegen phishing en onbereikbare energieleveranciers, de spending reviews om de overheid slanker te maken en mijn initiatieven om onze begroting beter begrijpbaar te maken voor burgers", klinkt het.
 
"Ik had dat werk uiteraard graag afgewerkt, en ik had ook graag verder mee gewerkt aan de uitdagingen waar ons land vandaag voor staat. Maar ik moet op dit ogenblik helaas concluderen dat het onmogelijk is geworden om te blijven functioneren. Ik besef dat daardoor mijn werk zelf in gevaar zou komen en dat wil ik niet. "
 
"Het is daarom dat ik besloten heb om mijn ontslag aan te bieden aan mijn partijvoorzitter. "
 
"Ik heb altijd gezegd dat het cruciaal was dat dit land een begroting heeft. "Toen ik aantrad als staatssecretaris was dat niet het geval. Dat was geen goede situatie. Want zonder begroting, geen traject, geen inspanningen. Ik ben in 2020 meteen aan de slag gaan om daar verandering in te brengen. Het zou niet goed zijn voor ons land dat dit in gevaar zou komen", reageert De Bleeker.  
 
"Ik wil graag mijn opvolger bijzonder veel succes wensen bij het verderzetten van het werk dat ik begonnen ben. Tot slot wil ik uitdrukkelijk de administratie en natuurlijk mijn team te bedanken. Zij hebben de laatste weken, dagen en uren ongelooflijk sterk werk geleverd. Ik kijk met dankbaarheid terug op de samenwerking."

Haar opvolger Alexia Bertrand, voorlopig nog fractieleidster voor MR in het Brussels Parlement, stapt over naar Open VLD.