Theo Francken ziet het niet goedkomen met regering-De Croo: "Wie gaat dat ooit terugbetalen?"

door: MRO
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken (N-VA) neemt de Belgische begroting flink op de korrel. Hij stelt vast dat het tekort fors blijft oplopen en vraagt zich af wie dat ooit zal terugbetalen.

"Opnieuw zullen vele miljarden euro extra uitgegeven worden om de komende 4 weken onze economie te onderstutten. Het begrotingstekort voor 2021, geschat op -33 miljard euro, zal zo verder oplopen."

"Het record van -44 miljard in het rood van 2020 komt zo in het vizier. Een kleine 90 miljard euro op 2 jaar tijd foetsie. Wie gaat dat ooit terugbetalen?", vraagt Theo Francken zich af op zijn persoonlijke blog.

Hij verwijt de paarsgroene regering onvoldoende zuinig om te springen met de financiën. "De natuurlijke reflex van paarsgroen is om elk probleem te beantwoorden met meer personeel en meer geld. Klassieke linkse concepten die we in Zuid-Europa al vele jaren kennen. Er is weinig zo verslavend als het overheidsinfuus."

Eva De Bleeker

Theo Francken vindt dat men niet de juiste keuze heeft gemaakt met Eva De Bleeker op de post van begroting en begrijpt ook niet dat niet voor een volwaardige ministerpost werd gekozen.

"De liberalen mogen dan wel de premier leveren, het socialisme heeft onmiskenbaar de ideologische overhand. Dat ze een onbekend en onverkozen politiek lichtgewicht als Eva De Bleeker op de post van Begroting hebben gezet, zegt veel. Dat ze Begroting zelfs geen ministerspost waardig achten, maar enkel een klein staatssecretariaat, onderstreept het beperkte belang van een correcte financiële huishouding."