Vlaamse regering raakt het maar niets over begroting na hele nacht onderhandelen: Er is één groot struikelblok

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Vanmiddag om 14 uur moet minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring afleggen in het Vlaams Parlement. Daar wordt al enkele weken naar uitgekeken want daar zouden energie- en koopkrachtmaatregelen voor gezinnen en bedrijven worden aangekondigd.

De Vlaamse regering zit sinds vrijdagmiddag samen om te onderhandelen over die begroting, en dus ook over die energie- en koopkrachtmaatregelen voor gezinnen en bedrijven. Maar die onderhandelingen verlopen stroef, schrijft VRTNWS.

Minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil de cijfers niet uit het oog verliezen. Hij wil dat de begroting min of meer op orde blijft. Iets wat zijn partij N-VA de voorbije week ook al liet weten.

De grootste valkuil is het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Vorig jaar werd de vaste index nog teruggeschroefd van 2 procent naar 1 procent.

CD&V wil dat weer terugdraaien. De partij wil het Groeipakket koppelen aan de gezondheidsindex. Daardoor gaat een gezin telkens meer kinderbijslag krijgen als de spilindex overschreden wordt.

Dat is een heel dure maatregel. N-VA en Open VLD staan op de rem en willen vooral extra inspanningen doen voor de meest kwetsbare gezinnen. De doelgroep voor een sociale bijdrage uitbreiden is een voorstel dat ze op tafel brengen.

Als de Vlaamse regering er niet uitkomt, dan kan de Septemberverklaring van Jambon nog uitgesteld worden. Al is dat een scenario dat men absoluut wil vermijden.

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app