Goed nieuws voor wie zonnepanelen wil leggen: laagste prijs in drie jaar

door: MRO
zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

De wereldwijde prijzen van zonnepanelen dalen in een ongekend snel tempo door een overaanbod op de markt. Marktonderzoeksbureaus, waaronder InfoLink, melden dat de prijzen van zonnepanelen het laagste niveau in drie jaar tijd hebben bereikt, sinds het uitbreken van de coronacrisis. Deze sterke prijsdaling wordt zowel in China als in Europa waargenomen.

Volgens een studie van het marktonderzoeksbureau InfoLink zijn de marktprijzen van basismaterialen voor zonnecellen of -panelen, zoals polysilicium en wafers, sterk gedaald. Als gevolg daarvan hebben Chinese fabrikanten hun productie verlaagd of zelfs tijdelijk stopgezet om de rendabiliteit van hun fabrieken te behouden.

Ook in Europa is er sprake van een verzuurd marktsentiment. pvXchange, een marktplatform voor zonnepanelen, meldt dat de verkoop van zonnepanelen tijdens de maand mei onder de verwachtingen is gebleven. Hierdoor blijven fabrikanten en groothandels zitten met een overschot aan zonnepanelen, wat resulteert in prijsverlagingen om de voorraden te liquideren.

Ook volgens OPIS, een dochterbedrijf van Dow Jones, hebben de zonnepaneelprijzen het laagste niveau in drie jaar tijd bereikt. Dit nieuws komt op een moment waarop consumenten zich afvragen of zij de prijsdaling zullen merken. Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van de Belgische federatie voor hernieuwbare energie (ODE), legt uit dat dit soort prijstendensen over het algemeen nog niet direct voelbaar zijn op de consumentenmarkt. Het afwachten van verdere prijsdalingen heeft dan ook weinig zin. Van Evercooren benadrukt echter dat de installatie van zonnepanelen niet alleen een financieel voordeel biedt, maar ook bijdraagt aan een duurzame toekomst en een lagere elektriciteitsfactuur vanaf dag één. Veel mensen worden gedreven door andere belangrijke factoren, zoals het klimaat en de leefbaarheid voor toekomstige generaties.

In Europa zijn de prijzen van zonnepanelen gedaald tot 19 à 20 Amerikaanse dollarcent per wattpiek, free on board (fob). Deze prijsdalingen bieden nieuwe mogelijkheden voor consumenten die overwegen om zonnepanelen te installeren. Hoewel de prijzen nu op een dieptepunt zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat de installatie van zonnepanelen zich op de lange termijn altijd (meermaals) zal terugbetalen, met voordelen op zowel financieel als milieugebied. De terugverdientijd kan hier eenvoudig berekend worden.

Solarized blijft zich inzetten om hoogwaardige zonnepanelen aan te bieden tegen concurrerende prijzen. Het bedrijf blijft de markttrends nauwlettend volgen om klanten te voorzien van de béste oplossingen voor hun duurzame energiebehoeften.

Dit artikel is een externe bijdrage.