Nu Tom Waes moet rondrijden met een alcoholslot, hoe nuttig is dat? VIAS geeft duidelijk antwoord

door: MaR
Alcoholslot
Afbeelding bron: Photonews

Tom Waes moet na een verkeersovertreding onder invloed verplicht een jaar lang met een alcoholslot rijden. Maar hoe werkt zo’n systeem precies? Is het voldoende betrouwbaar, en kan het ook misbruikt worden? En vooral: helpt het echt? 

Een alcoholslot is een blaastoestel dat in de wagen wordt ingebouwd. De bestuurder moet eerst blazen voordat de auto kan worden gestart. Als het toestel alcohol detecteert boven een bepaalde limiet, blijft de motor geblokkeerd. In België zijn er twee erkende types in gebruik, die volgens VIAS bijzonder streng gecontroleerd zijn.

In theorie zou iemand anders kunnen blazen om de auto te starten. “Het slot vraagt bovendien na 5 à 10 minuten effectief rijden dat de bestuurder aan de kant gaat staan en opnieuw blaast. En ook nog eens op andere tijdstippen van je rit. Dat maakt het toch allemaal erg complex om iemand anders te laten blazen", vertelt Gunther Bauer van VIAS in Het Nieuwsblad.

Het toestel vereist bovendien een specifieke ademtest waarbij zowel in als uitgeademd moet worden. Daarnaast krijgen veroordeelde bestuurders een code 69 op hun rijbewijs, die hen verplicht enkel nog met een alcoholslot te rijden. Wie dat negeert en in een andere wagen stapt, riskeert zware sancties.

Een alcoholslot is volgens Bauer geen goedkope maatregel. Voor het toestel zelf betaal je zo’n 2.700 euro. Daarnaast komt er begeleiding bij kijken: VIAS of een gelijkaardig instituut controleert de verzamelde data, wat ongeveer 1.200 euro per jaar kost.  

“Er is een grote groep bestuurders die via een alcoholslot effectief op het rechte pad geraakt", zegt Bauer. “Opvallend is overigens dat heel wat mensen het alcoholslot ook na hun straf in de wagen laten zitten. Zodat ze zichzelf ervan verzekeren dat ze niet opnieuw dronken de weg opgaan.” 

Tags