Genadeloze kritiek op Anderlecht

door: CDC
Vincent Kompany
Afbeelding bron: Photonews

Anderlecht kon zich gisteren niet plaatsen voor de Conference League, nochtans door velen smalend de "Europacup van de verliezers" genoemd. De zwakke prestatie van Anderlecht wordt door velen neergebliksemd. 

Marc Degryse heeft in Het Laatste Nieuws geen goed woord over paarswit. Hij noemde de prestatie "Onbegrijpelijk". Ongeveer elke speler was ondermaats in zijn ogen. Maar ook de coach krijgt een veeg uit de pan. De wissels waren in de ogen van Degryse helemaal verkeerd. Nochtans werd er tactisch niet bijgestuurd. "Kompany bleef spelen in hetzelfde systeem, gewoon met andere namen. Dat was opmerkelijk."

De analist besluit scherp: "Anderlecht heeft tegen Vitesse heel veel verloren. In eerste instantie geld. Ook extra wedstrijden om de jongeren te doen groeien, Conference League was goed geweest voor hun ontwikkeling. Maar wat ik het ergste vind, is dat Anderlecht gezichtsverlies geleden heeft tegenover gans Europa. Tegen Vitesse, mensen. Dat is niet eens een goeie ploeg..."

Ook Ludo Vandewalle is streng in Het Nieuwsblad. Hij wijst op de reputatieschade die blijft voor Anderlecht. Er is volgens hem een patroon te ontwaren, want Anderlecht kon de rug ook niet rechten op de laatste match van de play offs, voor de derde plek. Als het er toe doet, is Anderlecht nooit strijdlustig genoeg.

Hij maakt de pijnlijke conclusie. "Anderlecht is al lang Anderlecht niet meer, maar als enige Belgische club uitgeschakeld worden in de voorronde van de Conference League, de derde Europese beker? Het lijkt weer een flinke stap terug."

Nordin Jbari wees er bij de RTBF dan weer op dat het missen van de Conference League toch weer een financiële aderlating is, terwijl Anderlecht het geld goed kan gebruiken. Volgens hem zal de druk op Kompnay alleen maar stijgen. Kompany die tactisch ook vreemde beslissingen nam in de ogen van Jbari. Hij vroeg zich dan ook af waarom Anouar Ait El Hadj geen kans kreeg. 

Volgens La Dernière Heure heeft Anderlecht zichzelf te kijk gezet. "De club lijdt gezichtsverlies, en dat in het kleinste Europese toernooi."

Peter Vandenbempt spaart op Sporza de kritiek evenmin. Hij zag een "ronduit ontluisterende prestatie" en noemt de match van gisteren een blamage. Zowel de spelers als de trainer zakten door het ijs. "Dit is een prestatie die de clubleiding niet zomaar kan laten passeren. Met de kwaliteit voorhanden moesten ze zich tegen Vitesse gewoon plaatsen."

Naast de media, liegen de reacties op twitter er ook niet om. Weinig mensen sparen Anderlecht.