Opmerkelijk: Engeland en Wales bestrijden racisme ver buiten het voetbal

door: MAB
Voetbalfans Engeland
Afbeelding bron: Photonews

Racisme blijft een groot probleem in het voetbal. Denk maar aan de wedstrijd tussen Anderlecht en Club Brugge van enkele dagen geleden. Het ministerie van Binnenlandse zaken in Engeland gaat ver om racisme tegen te gaan.

De Engelse regering wil namelijk online racisme kunnen bestraffen met een stadionverbod. Op dit moment mogen 1300 individuen tussen de 3 en 10 jaar lang niet naar een voetbalwedstrijd vanwege een stadionverbod door het overtreden van de voetbalwet. 

"Racisme is onaanvaardbaar en te lang is het voetbal ontsierd door dit beschamende vooroordeel. Degenen die verantwoordelijk zijn voor online racistisch misbruik moeten worden gestraft. De wetswijzigingen die ik aankondig, zullen ervoor zorgen dat ze geen voetbalwedstrijden mogen bijwonen", aldus Priti Patel van Binnenlandse zaken. 

De reden voor de nieuwe wetgeving is de verloren EK-finale. Na afloop van de partij kregen enkele spelers van de nationale ploeg verschrikkelijke verwijten naar het hoofd geslingerd op sociale media. "Deze zomer zagen we het prachtige spel ontsierd door schandelijk racisme van online trollen, die zich achter hun toetsenborden verstopten en onze voetballers misbruikten."

Tags