VTM

Reportage 'Ze Zeggen Dat' krijgt een staartje: "Beslist om niet passief toe te kijken"

door: STG
Dina Tersago in 'Ze Zeggen Dat'
Afbeelding bron: VTM

Het VTM-programma van Dina Tersago en Andy Peelman ligt zwaar onder vuur. De aflevering van vorige week zindert nog steeds na.

“Ze zeggen dat immomakelaars om te kopen zijn", dat was de stelling die vorige week al aan bod kwam in het onderzoeksprogramma van Andy Peelman en Dina Tersago. De makers beslloten om een undercoverreportage te maken.

In de reportage doen twee acteurs zich voor als kandidaat-kopers. Daarna doen ze de makelaars een voorstel om samen te spannen tegen de verkoper in ruil voor cash geld. Niemand ging in op het voorstel op één makelaar na, en het is daar dat het schoentje wringt.

Hij wilde voor 5.000 euro cash gerust een lager bod aanvaarden in naam van de verkoper. “Dat gebeurt wel vaker”, aldus de makelaar, maar daar blijft het nu niet bij. Omdat de programmamakers de identiteit van de verkoper geheim houden, heeft het BIV nu zelf klacht ingediend. 

We hebben beslist om niet passief toe te kijken”, klinkt het in Gazet Van Antwerpen. Door de klacht in te dienen, hoopt het BIV dat de betrokkene strafrechtelijk zal kunnen vervolgd worden.

Als de identiteit van de makelaar bekend raakt, zal het BIV ook zelf tuchtmaatregelen nemen. Het Beroepsinstituut kan makelaars een berisping geven, maar hun titel als erkend vastgoedmakelaar ook tijdelijk of permanent afnemen.