Topcoach Paul Van Den Bosch: "Ik heb nog nooit een 18-jarige met zulke sprintwaarden gezien"

door: CDC
Thibau Nys
Afbeelding bron: Photonews

Paul Van Den Bosch is lyrisch over aanstormend talent Thibau Nys. De 18-jarige beloftenkampioen heeft bijzonder veel potentieel volgens de expert van Energy Lab.

Van Den Bosch werkte 13 jaar lang bij Sven Nys en volgt nu van dichtbij op hoe het zoon Thibau vergaat als zijn vaste trainer. Het Laatste Nieuws peilde naar zijn inschatting van Thibau. De coach blijft voorzichtig. "Het is de vraag van één miljoen", zegt hij. "Hoe goed kan iemand worden? Je weet het nooit. Er zijn gewoon te veel onzekere factoren."

Maar wanneer ze doorduwen wordt hij toch snel positief. "Ik heb nog nooit een 18-jarige met zulke sprintwaarden gezien" en "Ik durf te zeggen dat hij bij de hoogste waarden op WorldTourniveau zit. Verder is VO2-max van Nys hoog. "Ook bij inspanningen van 1, 2, 5, 10 en 20 minuten zijn zijn vermogenswaarden heel goed. Ook daar zit hij dicht tegen WorldTourniveau aan." 

Nu valt alleen nog af te wachten hoe Thibau Nys groeit. Momenteel weegt hij 64 kilo en wordt verwacht dat hij nog breder en zwaarder zal worden. Dat moeten spieren en "wattage" worden zodat hij verder blijft ontwikkelen als renner. Als dat gebeurd kan hij wel eens een hele goeie sprinter worden. Van Den Bosch heeft er in alle geval goede hoop in. "Als ik zijn fysieke en mentale kwaliteiten samen leg, kan ik maar één conclusie trekken: deze jongen is een talent."

Tags thibau nys