Probleem met zonnepanelen: "Veel eigenaars weten dat niet"

door: STS
zonnepaneel
Afbeelding bron: Pixabay

Er duiken meer en meer problemen op bij zonnepaneleninstallaties. Het gaat dan vooral om de omvormer, die kan uitvallen.

Netbeheerder Fluvius legt uit waarom omvormers kunnen uitvallen. Dit komt vooral in landelijke gebieden voor, indien er in de buurt veel zonnepanelen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

"Wanneer er op zonnige dagen veel stroom wordt geproduceerd, kan die niet afvloeien naar het elektriciteitsnet. Je zonnepanelen gaan dan in veiligheidsmodus om zowel zichzelf als het elektriciteitsnet te beschermen, en je omvormer valt uit."

In 2023 werden er massaal veel zonnepaneleninstallaties geplaatst, omdat mensen toen nog konden genieten van een premie van de overheid. Tegelijk steeg het aantal klachten over uitvallende omvormers vorig jaar tot 5.042.

App van omvormer controleren

"Veel eigenaars weten niet dat hun installatie is uitgevallen", vertelde Wannes Demarcke van de sectororganisatie Ode aan het Nieuwsblad. "Daarvoor moet je op de app van je omvormer kijken of de gegevens van de productie analyseren."