Zo kan je makkelijk honderden euro's besparen op energiefactuur: "Duurt 2 minuten"

door: MRO
energieprijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Meer dan 1 miljoen Belgische gezinnen betalen 1.000 euro per jaar te veel voor elektriciteit en gas. Dat berekende de CREG. De verschillende tarieven vergelijken en zodoende veel geld besparen is nochtans niet zo moeilijk.

De CREG, Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, heeft een scan ontwikkeld waarmee je op twee minuten kan zien of het financieel voordelig is om van energieleverancier te veranderen.

"Er zijn twee elementen die je als consument nodig hebt: de naam van je product en de maand van de tariefkaart van je product", legt Kurt Hernot, adviseur bij de CREG, uit in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

"Wanneer je je energiecontract ondertekent, zit daar als bijlage een tariefkaart bij. Daar staat de naam van je product en de maand waarop dat tarief werd aangeboden. Als je die twee elementen hebt, kan je met de CREG scan (via deze link) gaan kijken of het contract dat jij ondertekende duur is in vergelijking met wat vandaag op de markt wordt aangeboden."

"Als je dat ingeeft, dan komt in onze vernieuwde tool automatisch jouw product en prijsniveau naar voor en het prijsniveau vandaag de dag op de markt."

"Als je ziet dat jouw contract nog bij de goedkope zit in vergelijking met het huidige aanbod, dan hoef je niets te doen. Van zodra jouw energiecontract merkelijk duurder is dan het aanbod op de energiemarkt vandaag, moet je absoluut kijken om van leverancier te veranderen."

Hoe vaak moet je energietarieven vergelijken?

"Wij raden de consument aan om dit toch twee keer per jaar even te gaan bekijken. Dat duurt twee minuten in onze vernieuwde tool."