Belangrijke kanttekening bij het coronavaccin: “Hoelang gaat de immuniteit duren?”

door: WVDS
coronavaccin
Afbeelding bron: Vasilis Asvestas / Shutterstock.com

De pharmaceutische industrie heeft een vette kluif aan corona. Maar hoelang de vaccins immuniteit garanderen is niet bekend. Daardoor zullen we herhaaldelijk het coronavaccin moeten vernieuwen. Nu voelen we allemaal de druk en noodzaak van een vaccin omdat we beknot worden in onze vrijheden, maar die druk zal afnemen en dan is opvolging van vaccinatie van cruciaal belang voor de volksgezondheid.

“Hoelang het zal duren om te vaccineren tot 70 procent vaccinatiegraad zal afhangen van hoe men de vaccinaties logistiek gaat organiseren. Er circuleert het idee om een aantal vaccinatiecentra met daarin een aantal vaccinatie-teams op te zetten, zodanig dat men op heel korte tijd veel mensen kan vaccineren”, vertelt Georges Verpraet, secretaris-generaal van de Algemene Pharmaceutische Bond, aan Redactie24.

Druk van de maatschappij zal wegvallen

“Mijn inschatting is dat men dit op langere termijn niet gaat kunnen houden. Men weet ook nog niet juist hoelang deze immuniteit gaat blijven duren. Volgens huidige inzichten,  varieert het nu tussen 6 maanden en 2 jaar. Door de hoge vaccinatiegraad gaan we corona hopelijk kunnen reduceren en uit de maatschappij laten verdwijnen. Het virus zal dan nog wel heel het jaar door aanwezig zijn, maar dan is het onder controle.” 

“Het risico zou erin kunnen bestaan dat mensen na een eerste vaccinatie lossen en niet meer bewust naar een tweede herhaalvaccin aangaan omdat men niet meer de druk van de verantwoordelijkheid in de maatschappij voelt. Ook daarin kunnen apothekers een rol spelen naar sensibilisering toe.”

Vaccinaties laten zetten in een apotheek zou iedereen ten goede komen

“Misschien is het vaccin daartegen eenvoudig te bewaren en wie weet kan men dan ook het vaccin laten toedienen in de apotheek. Apothekers kunnen in beeld komen door mensen erop aan te spreken dat ze zich nog moeten laten vaccineren. En wanneer die graag onmiddellijk ter plaatse een vaccin zouden willen laten zetten, zou dat de graad van vaccinatie alleen maar ten goede komen. Wij horen dat nu al van best veel mensen die niet noodzakelijk naar een huisarts willen gaan voor een griepvaccin.”